Tjek Windows

Windows er et omfattende styresystem, som skal kunne mange ting. Derfor kan det også fungere langsommere og mere kringlet, end det behøver. Her viser vi, hvordan du gør din computer hurtigere

Der er gode grunde til, at Windows stadig er verdens mest foretrukne styresystem, selvom Apple-computernes brugerflade måske er nemmere at arbejde med, og et mere radikalt alternativ som Linux giver større friheder. Windows kan nemlig anvendes til vidt forskellige opgaver på pc’er og mobile enheder. Det har en bredde og konsistens, som ikke matches af nogen andre styresystemer.

Det er så også Windows’ udfordring. Det kan komme til at fungere for trægt eller blive for kringlet at arbejde med. Heldigvis kan du selv nemt gøre en masse for at gøre din Windows-computer langt hurtigere. Det viser vi dig her.

Tipsene er vist i Windows 8.1. Måske er du allerede hoppet videre til Windows 10, eller du bruger Windows 7. Mange af tipsene kan dog også udnyttes i disse “søstersystemer”.

Stop forsinkelser, og få din pc til at køre med højst mulig hastighed

Når pc’en skal revitaliserers, kan det give god mening at starte ved begyndelsen – med boot-processen. på den måde starter du nemlig ved “ondets rod” og mange problemer kan blive løst straks. Windows 8.1’s hybrid-boot er ofte mest velegnet, men er måske ikke sat op som standardproceduren. Det kan du undersøge ved at vælge Kontrolpanel > Strømforsyning > Vælg, hvad tænd/sluk-knapperne gør.

 

Der skal være flueben ud for “Aktivér hurtig start”. Windows vil gemme sin systemstatus, når du lukker ned, og starte op igen fra harddisken, hvilket sparer op til 70 procent af den normale boot-tid. Det går dog ikke altid, som man ønsker, og nogle brugere har opdaget, at ny teknologi ikke altid arbejder godt sammen med deres hardware. Hvis du tit har start- eller lukningsproblemer, så prøv at slå den hurtige start fra for at se, om det hjælper.

Slå låseskærmen fra

Hvad enten du bruger hybrid-boot eller ej, møder du Windows 8.1’s låseskærm efter start. Hvis du ikke har brug for den, kan den nemt slås fra. Aktiver Regedit, find ”HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindowsPersonalization” i panelet til venstre. Højreklik i panelet til højre, og vælg New > DWORD Value.

Skriv derefter ”NoLockScreen” som dets navn. Dobbeltklik på NoLock-Screen-værdien, og sæt den til 1. Klik endelig på ”OK”.
Nu vil låseskærmen ikke vise sig igen. Hvis du fortryder og trods alt gerne vil have en låseskærm, kan du få den tilbage igen ved at sætte værdien til 0.

Fjern forsinkelser

Windows 8.1 forsinker som standard skrivebordsprogrammer, når pc’en startes. Nogle synes, pc’en reagerer bedre og mere resolut på denne måde, men andre synes, det blot forsinker, så find ud af, hvad der fungerer for dig.
Åbn Regedit, og vælg ”HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerSerialize”.
Højreklik derefter i panelet til højre for at oprette en DWORD-værdi kaldet ”StartupDelayInMSec”. Hvis den allerede er der, sættes den til værdien 0.

Ved genstart skulle alle skrivebordsprogrammer, som bliver åbnet ved start, nu dukke betydelig hurtigere op.
Hvis det ikke er nok, kan det også hjælpe at slå visse Windows-animationer fra. Vælg tasterne Win og R, og åbn sysdm.cpl. Klik på ”Avanceret” og ”Indstillinger”. Fravælg ”Animer kontrolelementer og elementer i vinduer”.

Joblisten som våben

Den hyppigste årsag til lang starttid er, at for mange programmer bliver aktiveret under start. Den nyeste version af Joblisten viser ikke blot, hvilke programmer der kører, men du kan også se alt, der starter sammen med Windows.

Du kan endda kontrollere belastningen af cpu’en og harddisken for hvert eneste program.
Angivelserne er ikke meget præcise, men det er nok til, at du kan opdage de voldsomste ressourceforbrugere (med andre ord: De programmer, som sløver din pc). Du kan endda slå dem fra i Joblisten – med øjeblikkelig effekt.

Gå ind på Skrivebordet, højreklik på Proceslinjen, og vælg ”Jobliste”. Vælg fanen ”Start” for at se, hvilke programmer der starter op sammen med Windows, og hvor meget de sløver computeren (kig under ”Startvirkning”). Find de programmer på listen, som forbruger flest ressourcer. Ser du noget, som du ved, du ikke bruger, så afinstaller det for at opnå hurtigere start.

 

Undersøg tingene

Hvis startlisten indeholder programmer, som du ikke kan genkende, må du ikke blot fjerne dem – de kan være vigtige for din maskine. Højreklik i stedet på programmet, vælg ”Søg online”, og din søgemaskine viser resultater for filnavnet. Disse links kan hjælpe dig med at identificere programmet og finde dets funktion. Hvis det kan fjernes fra starten, højreklikker du på det og vælger ”Deaktiver”, og det vil ikke længere være en del af startprocessen.

 

Lær af historien

Joblisten holder ikke blot øje med din software under start. Den er hele tiden et godt værktøj

 

Konfigurer Windows omhyggeligt, så alt, du skal bruge, kan nås med et enkelt klik

Startskærmen til Windows 8.1 gør det nemt at organisere programmer. Den har også nogle lidt mindre oplagte funktioner. Men med tipsene her kan du tilpasse din pc, så den fungerer endnu mere smidigt – for eksempel hvis du vil ”pinne”.

Du kan pinne – eller fastgøre – programmer til Startskærmen (højreklik, og vælg ”Fastgør til Start”, men du kan også nogle gange fastgøre indhold fra programmerne.

 

Hvis du bruger et program tit, er der ingen grund til at lede efter det i en programliste. Når det er ”pinnet”, kan du blot hente det fra Startskærmen.
Med appen Mail kan du samle alle dine mails fra Outlook.com, Gmail og andre konti i en enkelt app. Du åbner en bestemt konto – for eksempel Outlook – og højreklikker for at oprette et fliseikon for en bestemt e-mailadresse. Du kan endda fastgøre udvalgte mapper til Startskærmen (Startmenuen i Windows 10).

Hurtig lukning

Du kan hurtigt lukke de såkaldte moderne apps i Windows 8.1 – for eksempel appen Kamera – ved at trække nedad i bjælken øverst. Men Windows har nogle gange svært ved at finde ud af, hvad det er du vil. Og hvis du ikke gør det på en helt bestemt måde, kan appen springe op igen, og du skal starte forfra.

Du kan slippe for denne frustration. Du starter Regedit (skriv Regedit på Startskærmen), vælger først ”HKEY_CURRENT
_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionImmersiveShellSwitcher” og herefter nye DWORD-værdier for MouseClose-Threshold og TouchCloseThreshold.

Som du måske gætter fra navnene bestemmer værdierne den distance musen eller fingeren på skærmen skal bevæges. Du kan sætte værdien til alt mellem 1 og 1000 (jo højere værdi, des mindre distance). Eksperimenter bare løs – du vil snart kunne lukke alle dine apps nemt.

Kvikkere skrivebord

Du kan starte apps hvor som helst, også fra Skrivebordet. Højreklik på et tomt område på Skrivebordet, vælg Ny > Genvej, og skriv i feltet ”Shell:AppsFolder”. Tryk på ”Næste”, og skriv et navn – for eksempel ”Alle apps” – og klik ”Afslut.

Dobbeltklik på genvejen for at åbne en mappeliste over alle dine programmer, herunder apps, og start, hvad du vil.
Windows 8.1’s Skrivebord har også en anden mode at starte nye ting på. Tryk på tasterne Win og X, så du får adgang til kommandoprompten, boksen ”Kør” og forskellige funktioner i Kontrolpanel. Der er ikke nogen standardmetode, der kan tilpasse dette, men Menu-editoren (se http://tinyurl.com/ahqcrvg eller http://tinyurl.com/ow2ogxu for en manuel guide) kan hjælpe dig med at få hurtig adgang til dine foretrukne apps og funktioner.

Hvad du end starter, er det vigtigt, at det får maksimal plads på Skrivebordet, og Proceslinjen kan være et problem på tablets. Det kan give mening at lægge Proceslinjen til venstre på skærmen for at få nem adgang med tommelfingeren, men hvis du skifter til portrætvisning. optager den pludselig værdifuld skærmplads. Hvis du vil undgå det problem, skal du have en kopi af Surface Taskbar Helper, som gør det muligt at indstille Proceslinjen, så den indretter sig efter skærmens orientering.

Få mere ud af din pc med disse apps fra Windows Store

Clock

GRATIS

Har du brug for et tydeligt ur på Skrivebordet? Jujubas viser klokken og har kalender, stopur og vækker. Hent det til Startskærm/Starmenu.

 

Windows 8 Cheat Keys

GRATIS

En glimrende opslagsapp, hvor du kan lære om en masse tidsbesparende genveje og gestikker.

 

Comfy Reader

GRATIS

Denne læser gemmer kun selve teksten fra en internetside, så du nemt kan læse den offline bagefter.

 

File Brick

GRATIS

Du kan finde dine filer i Windows med Stifinder. Uheldigvis befinder den sig på Skrivebordet, og den er ikke optimeret til touchskærme.

I stedet kan du bruge File Brick, der som en moderne app altid er tilgængelig fra Startskærmen i Windows 8.1 (Startmenuen i Windows 10). Appen gør det nemt at få styr på sin musik, videoer og billeder. Appen kan tilmed vise dig og give dig mulighed for at arbejde med forskellige skytjenester som OneDrive, Dropbox, Google Drev, Box, Facebook, Twitter og YouTube – alt sammen fra den samme touchvenlige brugerflade.

 

Search All

GRATIS

Søg på 20 forskellige populære sites – Google, Bing, YouTube, Facebook, Twitter osv. – med dette fine værktøj.

 

Apps I Windows 8.1 fylder normalt hele skærmen, og selvom du med snap-funktionen kan presse to programmer ind på skærmen samtidig (tre på en 1080p-skærm), er det ikke altid optimalt. Med appen ”the Toolbox for Windows 8” gøres det på en anden måde. Den indeholder 15 værktøjer – en browser, en regnemaskine, et ur, en vejrapp, en Facebook-klient osv. – og du kan køre og bruge op til seks af disse samtidig (eller alle med Windows Snap).

 

Sådan ordner du problemer og får din pc til at køre bedst muligt

Det er ikke svært at sætte en computer op til at køre, som du vil have det. Det er en større udfordring at få den til at blive ved med det. Men du skal bare lære nogle vedligeholdelsesfif.

Windows holder sig selv ved lige (med softwareopdateringer, sikkerhedsscanninger osv.) – men er opsætningen perfekt til dig?
Klik på ikonet for ”Løsningscenter” (vimplen på Proceslinjen), og vælg Åbn Løsningscenter > Vedligeholdelse > Skift indstillinger for Løsningscenter. Indstil Windows til at vedligeholde på tidspunkter, hvor pc’en ikke bruges, men er tændt. Klik ”OK”.
Pc’en behøver ikke altid være åben på det angivne tidspunkt, for Windows vil bare indhente det forsømte senere.

 

Løs alvorlige udfordringer

Alternativt kan du manuelt igangsætte vedligeholdelse på tidspunkter, hvor du ved, du ikke bruger pc’en.
Klik Åbn Løsningscenter > Vedligeholdelse > Start vedligeholdelse. Det kan løse alle problemer, du aktuelt har, og Windows behøver ikke køre nogen ressourcekrævende vedligeholdelsesopgaver en anden dag.
Windows-apps er generelt stabile, men engang imellem opstår der problemer, som kan være alvorlige. Men hjælpen er ikke langt væk.
Hvis du har problemer med at installere eller opdatere Windows Store-apps, for eksempel fordi Store-cachen er beskadiget, fikses det nemt. Brug tasterne Win og R. Skriv wsreset og tryk på tasten Enter. Programmet tømmer nu cachen på et sekund eller to.

Mere alvorlige problemer – hvis for eksempel en app ikke vil køre – kan skyldes sikkerhedsproblemer, fejlindstillinger eller Windows-tjenester, der er gået ned. Her har Microsoft en problemknuser, som er nem at bruge. Hent den fra http://tinyurl.com/krj7n8o. Hvis din pc stadig giver problemer, kan du ty til et af de mange værktøjer i Windows 8.1. Start Kontrolpanel og åbn ”Vis løsninger på problemer”. Hvis programmer ikke bliver opdateret, kan du klikke på ”Gennemse computerens status, og løs problemer.
Det er en vigtig del af pc’ens vedligeholdelse at sikre jævnlig opdatering. Så måske savner du beskeden fra tidligere versioner: ”Opdateringer er tilgængelige”.

Men Windows 8.1 (og senere) opdaterer helt af sig selv, når den kan. Du kan dog få det gamle ikon tilbage med Windows’ notifikationsværktøj (www.quppa.net/wunotify).

Kom videre

Jævnlig afinstallering af software, du ikke har brug for, er en god idé. Men hvis du har rigtig mange programmer, vil du opdage et problem: Du kan normalt kun afinstallere et enkelt program ad gangen. Der er dog en hurtig løsning på dette, Windows App Boss (http://tinyurl.com/d5q58ew). Den er ikke for begyndere, men erfarne brugere vil opleve den som en effektiv made at afinstallere flere programmer.

Den vigtigste vedligeholdelse er dog jævnlige backups. Her kan du få hjælp af ”Filhistorik”.
Søg efter det på Startskærmen (eller i proceslinjen i Windows 10). Tast Win + M, skriv ”Indstillinger for filhistorik”, slå filhistorik til. Skriv Reclmg (www.recimg.com) for at bakke det hele op.

Windows defragmenterer normalt harddiske en gang om ugen, så de bliver hurtige, men er det rigtigt for dig? Tjek det ved at taste Win + R, skrive ”dfrgui” og tjek procenttallet. Hvis dine drev er meget fragmenterede, måske fem procent eller mere, kan du prøve at klikke på ”Skift indstillinger” og ændre frekvensen til ”Dagligt”. Skift bare tilbage, hvis du ikke mærker nogen forbedringer inden for en uges tid.

 

Sikret tilstand

Computeren skal måske startes i Fejlsikret tilstand engang imellem for at løse problemer.
Hvis Windows 8.1/10 ikke vil starte, skal du ind på Recovery-skærmen for at finde de korrekte indstillinger. Men du kan få den gode, gamle løsning med at trykke på F8-tasten under bootning tilbage. Søg på kommandoprompten (”cmd”), og skriv i feltet ”bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy”. Du kan skifte tilbage ved at skrive ”standard” i stedet for ”legacy”.

 

Hurtigt disktjek

Hvis du er en erfaren Windows-bruger,
har du sikkert brugt kommandoen ”chkdsk /f” for at ordne harddiskproblemer. Det virker ofte, men du skal reboote først og vente længe. I Windows 8.1 kan du prøve følgende: ”chkdsk /spotfi x”. Her kræves ikke reboot, og det går hurtigere, for kun identificerede problemer forsøges rettet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *