Plasma TV

Tv-teknologien gennemgår store forandringer, og det kan derfor godt betale sig at få en forståelse for bare nogle de vigtige aspekter i udviklingen. Denne guide til plasma-tv fokuserer på de specielle fordele i teknologien, som ligger bag tv med de største skærme og fladeste profiler, som kan fås på markedet på nuværende tidspunkt. Vores guide giver dig fakta om, hvordan du får det bedste hele billede, samt forklarer nogle af de nøglefunktioner, du bør holde øje med. Der er to uimodståelige fordele med plasma-tv. For det første: Hvis du gerne vil se film og sport på den størst mulige skærm (over 60″ er blandt andet muligt at købe nu), så er plasma-tv helt klart din bedste mulighed. For det andet: Fordi de fleste plasmaskærme er mindre end 3 tommer tykke, har du muligheden for at installere dit tv steder, du før ikke har kunnet. Med de rette ophæng og en stærk væg kan et plasma-tv stort set monteres alle steder. Der er andre fordele som farvedisplayet, opløsningsmuligheder og den perfekte flade skærm; disse fremhæves i nedenstående “nøglefunktioner”. Det skal dog påpeges, at selvom priserne på plasma-tv er på vej ned, så kan de stadig være høje, og i samme tempo som plasma-tv forbedres, forbedres “Liquid Crystal Display (LCD) tv” og slev mere konventionelle “Carthode Ray tube (CRT) fjernsyn”. Det er et hurtigt skiftende marked. Selvom plasma-tv er den bedste mulighed på nuværende tidspunkt, hvis du ønsker en stor skræm, tror flere eksperter, at LCD-teknologien efterhånden vil træde i forgrunden.

Sådan virker et plasma-tv

Uden at det skal blive kompliceret, kan man sige, at et plasma-tv fungerer således: En elektronisk ladning bruges til at “vække” xenon- og neon gasatomer i et plasma “fanget” mellem to glasplader i en serie celler. Strømmen ankommer til cellerne via elektroder i den samme “glassandwich”, og stimulerer gassen i cellerne. Plasmaskærmens computer kontrollerer påpasseligt strømmen, og dette resulter i, at cellerne lades flere tusinde gange på mindre et sekund. Dette frembringer en udledning af ultraviolet lys, der herefter rammer et fosforlåg for at lave et pixel, der producerer den røde, blå eller grønne farve, som giver displayet.

Indkøb

Vi har inddelt vores guide til plasma-tv i tre kategorier; apparater op til 44″ skærmstørrelse, apparater op til 60″ og apparater over 60″. Hvilket, du skal vælge, vil blandt andet afhænge af dit budget og pladsmuligheder. Med den nuværende teknologi, også selvom nogle fabrikanter har lanceret større LCD-fjernsyn på det sidste, er plasma-tv den eneste rigtige valg, hvis du ønsker fordelene ved de største skærmstørrelser. Lidt forvirrende er det sådan, at priser overlapper hinanden en del på markedet for plasma-tv. Nogle af de mindre kendte fabrikanter tilbyder større skærmstørrelse til priser henvendt til købere, der ikke er bekendte med deres mærke. Billedkvalitet er højest sandsynlig god på alle, og de karakteristiske apparater mindre om hinanden.

Skærmstørrelser op til 50″
Disse vil have et skærmformat på 16:9, normalt et stereo lydsystem og en fornyelseshastighed på enten 50, eller 100 Hz. Prisen vil generelt ligge mellem 6.500 og 11.000.

Skærmstørrelser op til 60″
Bredt sagt kan du regne med at skulle betale mellem 11.000 og 55.000 for disse større modeller.

Skærmstørrelser på over 60″
I forhold til de største apparater kan du komme til at betale op til 79.000, men den gennemsnitlige pris ligger på cirka 65.000 for et kendt mærke.

Nøglefunktioner

Indbyggede tunere
For bedste at udnytte deres “slim line udseende” har de fleste plasma-tv integrerede tunere og højtaler. På den måde ødelægges den pladsbesparende effekt ikke på grund af rod med ekstra bokse og andet tilbehør. Det er dog sådan, at plasma-tv i allerhøjeste prisklasse ikke altid har en indbygget tuner, og denne leveres som et separat stykke udstyr. Dette skyldes, at man forestiller sig, at tv-teknologi til stadig hed vil udvikle sig i et hurtigt tempo, og det vil på denne måde være muligt at erstatte en tuner uden at skulle erstatte displayet.

Skærmformat
Indtil widescreen HDTV bliver normen, vil de fleste tv stadig udsende i et 4:3 skærmformat. Stort set alle plasmaskærme er dog designet til at skulle operere i et 16:9 skærmformat, og når de konfronteres med et 4:3 billede, tilpasser de billedet til skærmen; normalt ved at strække eller zoome billedet. Ideen er at bevare billedets troværdighed, men det kan ske, at billedet kan komme til at se en smule “sammenklemt” ud.

Dybde
Der, hvor plasma-tv virkelig scorer bedre end CRT-apparater (og nogle af de billigere LCD-modeller), er i apparaternes dybde. De fleste modeller er mindre end 3″ dybe, hvilket betyder, at de kan hænges på en væg eller fra loftet. Dette er et stort gode for de med små rum, eller for de, der bare gerne vil spare noget plads.

En perfekt flad skærm
Der er ingen kurver på en plasmaskærm, og dette betyder, at der ikke opstår billedforvrængning i kanterne, sådan som det nogle gange kan være tilfældet ved visse LCD-tv.

Display evne
Plasmaskærme har typisk forbindelser til sammensætning inkluderet; S-video, komponent video og en eller flere RGB adgange, således at apparatet kan bruges til stort set alt ekstra tilbehør.

Pålidelighed
På nuværende tidspunkt er det afgørende punkt i konkurrencen mellem LCD- og plasmaskærme, at plasmaskærme fra de store fabrikanter er designet til at kunne vare 60000 timer. Dette kan blive til meget fjernsyn – ud fra alles målstok. Selvom garantier for elektroniske varer generelt ikke er særlige gode, er dog nok værd at sikre sig en, hvis du bevæger dig op i den dyre ende af markedet, eller hvis du har købt en model fra et mindre kendt mærke. Om ikke andet betaler du for en sikkerhed, der kan give dig ro i forhold til den pris, du måtte have givet for det pågældende apparat.

Installering
Væg- eller loftmontering af plasma-tv bliver efterhånden mere almindeligt, eftersom flere og flere ønsker at udnytte de flade apparater. Vær dog opmærksom på, at det med så dyre apparater godt kan betale sig at få en professionel til at installere.

Energiforbrug
Dette er et område, som du bør være opmærksom på ved alle større tv-apparater. Alle forbruger mere energi end de små apparater,. Ældre plasmamodeller forbruger desuden mærkbart mere energi end deres LCD-rivaler – i nogle tilfælde helt op til 30% mere. Men som ved alle udsagn på dette område, kan “fakta” forandre sig, og nye modeller er langt mere sammenlignelige i forhold til energiforbrug.

Information om opløsning
Det kan være, at du tænker: “Jo højere opløsning – jo bedre billede”, men dette er ikke altid tilfældet. VGA-kvalitet er det, som du vil finde ved de fleste standard tv. Plasma-tv kan vise fuldstændige HDTV-signaler så vel som XGA og SVGA. Lad dig ikke narre af akronymer og tal, men tjek billedet på dit ønskede tv selv.

“Burn in”
Problemet med tidligere plasmamodeller, hvor en bestemt ting, som optrådte meget på skærmen -foreksempel et logo – ville ætse sig selv fast i skærmen, er stort set fuldstændig forsvundet nu.

Seerafstand
Der findes en masse variabler i beregningerne, men det er sådan, at den optimale seerafstand varierer ud fra din skærmstørrelse. Disse er nogle generelle retningslinjer:

Skærmstørrelse (tommer) Optimal seerafstand (meter)
40 – 44 3-4
50+ 3,5-5

Tilbehør

Vægmontering
Disse er ideelle, hvis du virkelig ønsker at udnytte din plasmaskærm. De vi vil give omkring 2″ ekstra dybde til dit apparat. Vægmontering, der kan bøjes således, at du kan se skærmen fra alle vinkler i dit pågældende værelse, findes på markedet, ligesom ledforbundne monteringer, der gør det muligt for dig at skubbe dit apparat helt op ad væggen, når du ikke bruger det. Plasmaskærme er tynde, men de er stadig tunge, så slæk ikke på kvaliteten i forhold til hængsler med videre.