Gratis programmer

Medier

1 Audacity
http://audacity.sourceforge.net
Audacity er en lydoptager og -editor med stor dybde. Du finder en multisporsmixerpult, en bank af effekter og værktøjer. Og du kan konvertere dine optagelser fra et format til et andet.

2 Darkwave Studio
http://bit.ly/1ww8KAE
Professionel software til mixning af digitale lydoptagelser er dyr. Men du kan spare pengene med dette program. Darkwave Studio er en gratis, digital arbejdsstation til audio. Den understøtter multisporsoptagelser på harddisk og har VST-plugins til effekter og lyde. Det gør programmet fleksibelt, så det pas-ser til alle dine musikbehov.
3 Studio One Free
www.presonus.com/studioone
PreSonus’ betalingssoftware Studio One Professional er blandt de foretrukne programmer hos profferne. Men den gratis version er den perfekte metode for begyndere til at komme i gang med det ellers komplekse program. Og undervejs kan du måske producere noget, som lyder godt. Hjælpefiler anbefales, hvis digital lydredigering er nyt for dig.

4 Plex Media Server
https://plex.tv
Plex er fremragende. Det er mere end bare et program – det er et økosystem. Med dette program kan du for eksempel streame video direkte til smartphones og andre enheder i hjemmet. Hvis din forbindelse er hurtig nok, og din pc er stærk, kan du også sende video over internet og dele det med dine venner. Videoen konverteres ”on the fly”, så modtagerenheden får det rigtige format. Du kan endda dele hele filbiblioteker med venner og familie.

5 Foobar2000
www.foobar2000.org
Det er ikke, fordi Windows Media Player er ubrugelig – slet ikke. Men hvis du vil have en superletvægtsafspiller til din musik, så er der ikke noget bedre end Foobar2000. Du kan tilpasse udseendet, og programmet starter med det samme. Desuden afspiller det næsten ethvert audioformat. Du kan endda bruge det til at rippe dine cd’er, så de bliver mp3-filer.

6 VSDC Free Video Editor
www.videosoftdev.com
Der er meget få gratis videoeditorer på nettet, som duer til noget. VSDC er et ret komplekst program med mange af de samme muligheder som prof-programmerne, og det har en ret simpel brugerflade. Så nu er der ingen undskyldning for at komme i gang med sommerferiens optagelser.

7 Kodi EntertainmentCenter
http://xbmc.org
Tidligere hed dette program XBMC, men Kodi er uanset navn et fint alternativ til Windows Media Center, hvis du vil sikre, at din pc kan afvikle alle typer medier. Du kan nemt ændre programmets udseende, forbinde det med eksterne tv-tunere, hente film og musik fra eksterne netværksdrev, og endda udvide funktionaliteten med et stort udvalg af testede plug-ins.

8 VLC
www.videolan.org/vlc
VLC er vores favorit inden for tredjepartsafspillere. Det er ikke særlig kønt, men ingen andre afspillere er kompatible med så mange formater. Det har også funktioner, som kan få fejlbehæftede videoer til at køre bedre. Du kan flytte lyden op til 50 millisekunder frem og tilbage, så den er synkron med billedet.

9 Paint.NET
www.getpaint.net
Den avancerede erstatning for Windows-programmet Paint er ikke nyt, men vi elsker det stadig. Det er nemt at bruge med en brugerflade som Paints. Men det har mange flere avancerede funktioner og værktøjer.

10 GIMP
www.gimp.org
Et gratis alternativ til dyre betalings-programmer som Adobe Photoshop, og på mange måder er det lige så godt som dette forbillede. Der er enkelte mærkværdigheder i Gimp, og det har ikke så mange muligheder, men vi
elsker det.

11 PaintTool SAI
www.systemax.jp/en/sai
Painttool SAI kommer direkte fra Japan. Det er et virkelig fint program, som gør det muligt for enhver at male med pensler, der føles naturlige. Det funge-rer bedst med en tegnetavle, men mange af de simulerede værktøjer kan også styres med en mus, og du kan blive overrasket over, hvor flotte resultater du kan opnå.

12 Zoner Photo Studio Free
http://free.zoner.com
Du får en stor palette af fotoredigeringsværktøjer, og du kan tage skud fra kameraet og lægge dem direkte i et velorganiseret album. Næste gang du skal finde det vitale foto af din kat med sjovt ansigtsudtryk, kan du sætte fingeren på det i løbet af et øjeblik.

13 Gadwin Printscreen
www.gadwin.com/printscreen
Her er et værktøj, du nok ikke vidste, du havde brug for – især da Windows har en udmærket skærmskudsfunktion. Men Windows giver ikke mulighed for skærmskud med fastlagte intervaller. Du kan heller ikke ændre tastaturgenveje eller få musemarkøren med på bil-ledet. Men det kan Gadwin.

14 Rename Master
www.joejoesoft.com/vcms/108
Kameraers manglende evne til at give fornuftige filnavne til billeder er irriterende, for det tager lang tid at ændre dem – medmindre du har dette program, som hurtigt kan ændre navnet på store mængder fotofiler og andre mediefiler.

15 Audiograbber
www.audiograbber.org
Du må gerne til eget brug kopiere cd’er og lave dem om til mp3-filer. Med Audiograbber udfører du nemt denne ripning. Den konsulterer samtidig en database (Gracenote) for at se, om den kan genkende musikken og give numrene deres rette navn og placering på albummet.

16 MP3Tag
www.mp3tag.de/en
Få din musiksamling til at se mere konsistent ud med dette program. Du skal stadig rette noget til manuelt, men MP3tags styrke er dens evne til at tilføje mærker til musikken i bunker. Hvis for eksempel dine lydbøger ikke genkendes af din medieafspiller, kan du ændre deres kategori i ét hug og spare en masse tid.

Produktivitet

1 LibreOffice
www.libreoffice.org
Du kan næppe undvære Microsoft Office. Men hvis det endelig skulle være, er der ikke mange andre, seriøse muligheder end LibreOffice, der kan gemme filerne i Microsoft Offices formater. Der er måske ikke så meget finesse over LibreOffice-pakken, men den har gennem mange år bevist sit værd, og du kommer ikke til at mangle programmer til tekst, regneark, præsentationer osv. Brugerfladen er enkel og gammeldags. Der er ikke noget bånd foroven som hos Microsoft.

2 AbiWord
www.abisource.com
Hvis du bare skal have et tekstbehand-lingsprogram, er AbiWord måske sagen. Ved at koble det på tjenesten AbiCollab.net kan du arbejde på dokumenter sammen med dine venner uanset, hvor de befinder sig. Ud over det er AbiWord et herlig rent, klassisk tekstprogram.

3 XMind
www.xmind.net
Mind-mapping – også kendt som brainstorming – er måske den bedste måde, hvorpå du kan omdanne en bunke løse ideer til et fokuseret og sammenhængende slutprodukt. Før du starter et projekt – eller hvis du er gået i stå – åbner du Xmind og noterer alt, hvad der rammer din frontallap.

Få styr på tankerne med XMind

Vælg en skabelon
I Xmind finder du en bunke skabeloner. Brug dem til et organisationsdiagram, en rejseplan, et flow-chart og meget mere. Her er vi begyndt med den blanke skabelon øverst til venstre for at komme i gang. Det er nemt at lave sin egen struktur.

Tilføj tanker
Dobbeltklik på tekstfeltet for at redigere titlen. Dette er centrum i din mind-map. Højreklik i det tomme område, og vælg ”Floating topic” for at lave en ny boks. Dobbeltklik for at give den navn, og træk den hen til hovedfeltet, så de kan forbindes.

Spred det ud
Når du opretter og trækker flere felter rundt, skaber du et hierarki automatisk. Du kan oprette et nyt centralt felt, hvis du vil samle diverse tanker i den samme mind-map. Eller opret en forbindelse ved at trække en linje mellem forskellige bokse.

4 Evernote
https://evernote.com
Vi lever i en verden i bevægelse, og internettet holder ikke pause, så vi kan nå at læse det hele. Med Evernote kan du markere ting, som fanger dit øje og komme tilbage, når du har bedre tid. Du kan også lave notater og dele alt på tværs af platforme. En fin digital notesbog.

5 Cold Turkey
www.getcoldturkey.com
Hvor meget tid bruger du på internet? Og hvor meget burde du bruge? Cold Turkey er et fikst program, som blokerer adgangen til programmer, spil og bestemte websider inden for et bestemt tidsrum, så du ikke ødsler tiden væk, når du skal arbejde.

6 Notepad ++
http://notepad-plus-plus.org
Som navnet antyder, er Notepad ++ et opgraderet alternativ til Notesblok. Det understøtter faner, kan formatere kode i tekst og genåbne nyligt anvendte dokumenter, når det starter. Når du først har brugt dette program, går du aldrig til Windows’ Noteblok.

7 InkScape
www.inkscape.org
Vektorgrafik har en række fordele i forhold til bitmaps, især det, at du kan blæse dem op til enhver størrelse uden at tabe kvalitet, fordi de består af individuelt forbundne punkter i stedet for pixel. Inkscape er ikke den nemmeste applikation at beherske, men hvis du vil lave vektorgrafik, er der ikke noget bedre at finde, som er gratis.

8 GanttProject
www.ganttproject.biz
Måske styrer du et stort projekt med mange deltagere. Måske skal du bare organisere nogle af dine egne projekter. Under alle omstændigheder er Gantt-diagrammer en fin måde, hvorpå du kan opstille mål, kontrollere ressour-cer og opstille realistiske tidsplaner. GanttProject er den bedste vej til Gantt-diagrammer. Alternativt skal du ud og have fat i professionelle programmer, som nemt koster 10.000 kroner.

9 Scribus
www.scribus.net/canvas/Scribus
Desktop publishing er ikke længere et hot begreb, men publikationer skal stadig layoutes. Datatid TechLife bliver lavet med Adobe InDesign, som er et dyrt program, men skal du kun lave lidt layout engang imellem, er det gratis Scribus virkelig godt. Det kan endda
skabe pdf-dokumenter, som et trykkeri kræver.

10 Trillian
www.trillian.im
Trillian samler alle dine chats uanset, om de kommer fra Google, AOL eller Facebook.

11 ArsClip
www.joejoesoft.com/vcms/97
Windows klipbord er ikke meget værd, for det kan kun rumme et enkelt emne ad gangen. ArsClip er langt bedre. Her får du en komplet klipbordshistorik, og du kan indsætte permanente klipbords-emner for ofte brugte data. Fungerer sammen med Windows 7’s jumplister.

12 Universal Viewer
www.uvviewsoft.com
Her er en kvik genvej. Du behøver ikke og sidde og vente på, at Microsoft Office åbner, når du bare skal se indholdet af en doc-fil. Universal Viewer åbner filer af mange typer hurtigere end den tilknyttede applikation. Du kan ikke redigere dokumenterne, men alligevel et godt program til at løfte sløret for en fils indhold.

13 TightVNC
www.tightvnc.com
VNC står for Virtual Network Computing – altså at kunne fjernkontrollere en computer, som om du sad foran den med mus og tastatur. Med en TightVNC-server installeret på din fjernmaskine, kan du bruge en klient til at hoppe om bord og bruge den. TightVNC er den hurtigste VNC-løsning, vi kender. Den slår endda Microsofts egen Remote Desktop.

14 Teamviewer
www.teamviewer.com
Hvis VNC lyder lidt indviklet, eller hvis du skal have kontrol over en computer, hvor brugeren ikke forstår problemerne, er TeamViewer perfekt. Programmet skal ikke installeres. Du åbner appen, skriver brugernavn og indtaster adresse og adgangskode i de felter, som fremkommer, og du kan så se, hvad der foregår. Det er nemt.

15 Filezilla
https://filezilla-project.org
Ftp er en internetprotokol (ligesom http i webadresser) beregnet på filoverførsel. Du har måske ikke så mange grunde til at bruge den, men vi kan ikke sove, hvis ikke Filezilla er installeret på alle maskiner, vi bruger. Det er klart den bedste ftp-klient, og den gør det nemt at uploade og downloade selv store filer.

16 Tweetdeck
https://tweetdeck.twitter.com
Tweetdeck startede som en uafhængig Twitter-skrivebordsapp, før Twitter selv købte den. Derfor er det ingen overraskelse, at det er langt den nemmeste måde at få adgang til sine Twitter-konti. Du kan se flere konti, se live-opdateringer af tweets, få pop-upper, når du bliver nævnt eller sende direkte beskeder. Du kan også tilpasse brugerfladen efter egne behov.

System

1 Ccleaner
http://bit.ly/1hsOdVC
CCleaners formål er at få din pc til at køre hurtigere ved at fjerne gamle, ubrugte filer og generelt optimere den måde, Windows kører på. Den er nem at bruge, og du vil bemærke en generel forskel, når det kører. Så der er ingen grund til ikke at prøve gratisversionen (den fulde version koster 40 euro).

2 PC Decrapifier
http://pcdecrapifier.com
Køb en ny computer, og den vil helt sikkert være inficeret af en masse uønsket software, som sløver den uden grund, og som angriber dig med irriterende pop-up-beskeder. Du kan manuelt fjerne dette punkt for punkt, men det er nemmere at lade PC Decrapifier scanne sin store database og fjerne det automatisk.

3 Spybot Search and Destroy
www.safer-networking.org
Spyware kan narre os alle. Klik på et link, installer en tilsyneladende uskyldig fil, og pludselig kører din pc langsommere. Dine personlige informationer kan ses af kriminelle, eller din browser overtages af sites, som du ikke ønsker at komme ind på eller interagere med. Spybot leder efter disse angreb og destruerer dem.

4 Malwarebytes Anti Malware
www.malwarebytes.org
Hvorfor har vi to programmer mod malware med i vores liste? Fordi du har brug for begge! Hvis din pc er ramt af en malware-infektion, og Spybot ikke kan afsløre den, kan du få glæde af Malwarebytes omfattende database og få den til at fjerne problemet. To programmer i tandem er langt mere effektivt.

5 AUSLOGICS CLEANER
www.auslogics.com/en/software/registry-cleaner/
Værktøjer til registreringsdatabasen kan hjælpe med at fixe problemer ved at finde dem og slette dem. Men dette værktøj skal bruges med omtanke, så brug det kun, hvis du har et vist computerkendskab.

6 Autoruns
http://bit.ly/1jocIBf
Hvorfor tager det to minutter, før harddisken falder til ro, når du starter din pc? Autoruns kan fortælle dig nøjagtigt, hvad der kører, og du kan slå uvigtige programmer og tjenester fra. Sådanne indgreb skal dog ske med ”silkehandsker” på. Du kan skade Windows, hvis du går alt for drastiske til værks i din oprydningsiver.

7 WinDirStat
https://windirstat.info
Dette er et af vores absolutte favoritprogrammer. Sæt det i gang, lad det køre et øjeblik, og så får du et overskueligt visuelt kort over din harddisk. Det er særlig praktisk, hvis du er ved at løbe tør for harddiskplads, fordi din opmærksomhed rettes mod for længst glemte filer og mapper, som optager kostbar plads. Du kan endda slette dem med WinDirStat og frigøre store mængder diskplads med et enkelt indgreb.
8 Timesnapper Classic
http://bit.ly/1tCjnOJ
Der er intet værre, end at maskinen går ned – især hvis den ikke når at
autogemme det arbejde, du er i gang med. Lad Timesnapper Classic køre og få ro i sjælen. Det tager skærmskud med jævne mellemrum. Så kan du åbne det seneste skud, så du kan genopbygge de stumper, du kiggede på til sidst.

9 AutoHotkey
www.autohotkey.com
Vi kan alle blive mere effektive. Og alene det at flytte hånden fra tastaturet til musen koster tid og kræfter. Med AutoHotkey kan du oprette standard-tastekombinationer, så du kan køre programmer og udføre almindelige handlinger hurtigt. Mærk forskellen!

10 Synergy
http://synergy-project.org
AutoHotkey gør dig mere effektiv, men Synergy kan sætte endnu mere fart på. Installer og konfigurer det på flere maskiner, og du kan dele det samme tastatur og den samme mus mellem dem. Kør bare musemarkøren ud af den ene skærms side – for eksempel din bærbare – og den vil dukke op på for eksempel din stationære skærm. Sært, men smart!

11 Glary Utilities
www.glarysoft.com
Glary Utilities kigger din registreringsdatabase igennem, renser din harddisk, fjerner fildubletter og andet – helt gratis. Der findes også en pro-version, som automatiserer mange af de processer. Men du skal ikke køre programmets processer så ofte, så spørgsmålet er, om det kan svare sig at opgradere til betalingsversionen.

12 Auslogics Disk Defrag Free
http://bit.ly/1kaeyd0
Du har måske hørt om defragmentering – omorganisere data på harddisken, så de fylder mindre og harddisken bliver hurtigere – men vidste du, at Microsofts indbyggede værktøj overgås af Auslogics program? Det kan sænke boot-tiden markant og gøre start af programmer hurtigere, især på ældre computere.

13 RocketDock
http://rocketdock.com
Startmenuen i Windows 8.1 er effektiv, men ikke perfekt. Den kan være lidt langsom, hvis der er meget på den. Og du skal klikke på et program for at åbne det. Men det er ikke den eneste måde at starte et ofte brugt program. RocketDock er en erstatning for Windows’ Proceslinje, og du kan tilpasse den med særlige tillægsfunktioner.

14 Razer Game Booster
www.iobit.com/gamebooster.html
Når du bliver seriøs gamer, vil du ikke have, at tilfældige Windows-komponenter ændrer din framerate. Dette lille program slår alt fra, som du ikke har brug for, når du spiller, og slår det til igen, når spillet er forbi. Fartforøgelsen kan måske spare dig for et hurtigere grafikkort.

15 FreshUI
www.freshdevices.com
Dette er et velafprøvet værktøj, og det er velegnet til at forenkle en pc til en mindre erfaren bruger eller strømline din egen oplevelse. Du har adgang til systemindstillinger fra ét sted og lukke for funktioner, menuer og ressourceforbrugende gimmicks, som du ikke bruger. Du kan nemt slå dem til igen, hvis det er nødvendigt.

16 Revo Uninstaller
www.revouninstaller.com
Afinstaller et programm og så er det væk, ikke sandt? Ikke helt! Men med Revo Uninstaller kan du overvåge installerede filer og fjerne alle de filer, som standard-afinstallationen ikke fik med. Det omfatter alt fra redundante filer til registreringsnøgler. Det giver en pc, der er en anelse hurtigere afhængig af alder.

Sikkerhed

1 Macrium Reflect Free
www.macrium.com/reflectfree.aspx
Forestil dig det værste – et glas cola er væltet ud over din computer – så er du glad for Macrium Reflects mulighed for at tage et såkaldt disk-image, en total backup af alt indhold på harddisken.

Backup med Macrium Reflect

Et billede af harddisken
Macrium kan tage et komplet image af din harddisk, så du i tilfælde af et nedbrud kan vende tilbage til den tilstand, pc’en aktuelt er i. Luk programmet op, og du ser en kortfattet oversigt over harddisken og dens partitioner.

Bak det op
Tilslut en ekstern harddisk, som skal have mere lagerplads, end der er på den harddisk, som du vil tage en backup af. Klik på ”Image this disk”, vælg det drev du vil lægge dataene på, og klik på ”Next” for at starte backup-processen.

Kom til hjælp
Til venstre klikker du på ”Other tasks” og vælger derefter ”Create bootable rescue media”. Klik ”Next” nogle gange, og indsæt en USB-enhed eller en optage-dvd. Hvis noget går galt i fremtiden, booter du bare fra det valgte lagermedie.
2 Cobian Backup
http://bit.ly/TVkPNE
Macrium er nem at bruge, det er Cobian ikke i samme grad. Men det er det bedste gratis produkt med mange backup-faciliteter. Planlæg daglige backupper, tag komplette disk-images, krypter eller komprimer dine backupper for at spare plads. Enhver backup-opgave kan klares af Cobian. Hent god hjælp i programmets hjælpefiler.

3 LastPass
https://lastpass.com
Hvis du giver en vital konto en svag adgangskode, kan dine data blive stjålet, eller dine private informationer kan blive tilgængelige. Med LastPass kan du skabe de mest sikre adgangskoder overhovedet og gemme dem i en  “onlineboks”.

4 Magical Jelly Bean Keyfinder
www.magicaljellybean.com/keyfinder
Hvis du har planer om at geninstallere Windows eller Office, forventer Microsoft, at du har licensnøglen ved hånden, men det er ikke altid muligt. Måske er den slidt af sedlen under din bærbare computer, eller måske har du tabt den. Ikke noget problem: Du kører blot denne lille app, før du påbegynder geninstallationen, og den vil finde nøglen i pc’ens dybe indre.

5 AVG Free Antivirus
http://free.avg.com
Der er mange antiviruspakker på markedet. Betalingspakkerne er fuldt opdateret mod de seneste trusler og rummer forskellige gode funktioner, men en gratisversion som denne AVG er en brugbar løsning for mange pc-brugere.

6 Dropbox
www.dropbox.com
Microsoft OneDrive er en praktisk lagerløsning, men vi er særlig glade for Dropbox’ måde at gemme filer online på. Enhver mappe kan blive en Dropbox-mappe – selv dokumentmappen – hvilket betyder, at dine data automatisk ender i Dropbox’ servere, og du har nu adgang til alt fra en mobil enhed eller hvilken som helst browser.

7 AES Crypt
www.aescrypt.com
Kryptering er løsningen, hvis du vil und-gå, at indholdet i en bestemt fil kommer i uønskede hænder. AES Crypt er den hurtigste metode, vi kender, når du vil sætte lås på individuelle filer, som eksempelvis skal sendes med i en mail.

8 SyncToy
http://bit.ly/1cvHhne
Synctoys primære funktion – at spejle indholdet i en mappe til en anden – kan synes meningsløs, men hvis du beder den spejle til en netværksmappe eller en mappe på et eksternt drev, ligger dine dokumenter sikkert et andet sted, så du minimerer risikoen for datatab.

9 Winpatrol
www.winpatrol.com
Programmet sidder og holder øje med de mapper, som vira og spyware normalt bruger til at gemme sine filer i. Hvis den opdager noget mystisk, får du det at vide. En komplet logbog noterer ændringer, så hvis pc’en inficeres, kan du finde synderen.

10 DNS Angel
http://bit.ly/1tUa0rX
Her får du to fordele: Du kan hurtigt skifte mellem DNS-servere, og programmet tilbyder en bunke filtrerede DNS-servere fra for eksempel Norton og Yandex, som holder upassende indhold væk fra din computer.

11 K9 Web Protection
www.k9webprotection.com
DNS Angel er den simple løsning, men K9 giver dig mere styr på, hvad der kan foretages online. Det kan være blokering af bestemte kategorier eller at gennemtvinge SafeSearch på alle store søgemaskiner. K9 kan endda selv vurdere indhold, som det ikke har i sin
database.

12 Registry Backup Portable
http://bit.ly/1tUa7nw
Læg dette program på en USB-stick, så kan du tage en fuld backup af enhver pc’s registreringsdatabase. Hvis du jævnligt tager en sådan backup fra din egen pc, kan du hurtigt genetablere pc’en, hvis noget går galt – og du vil være glad for, at du også tænkte på denne detalje.

13 Sophos Virus Removal Tool
http://bit.ly/1lxuOVt
Hvis en virus er sluppet igennem de sædvanlige forsvarsværker, har den formentlig slået din antivirussoftware fra. Her kommer dette program ind i billedet. Det finder og fjerner alle spor af kendte vira.

14 iSpy Connect
www.ispyconnect.com
Hvis din pc har et webkamera, kan du med Ispy Connect bruge det som sikkerhedskamera. Lyd og billeder streames over nettet, og du får mails om alle mistænkelige aktiviteter. En anden funktion er fjernovervågning af Skrivebordet, så du kan se, om nogen bruger din computer, og hvad personen er i gang med.

15 Tor Browser Bundle
http://bit.ly/1jdsLFC
For at undgå at nogen overvåger, hvad du ser og læser på nettet, kan du installere Tor. Browseren anonymiserer dine handlinger ved at sende kommunikationen gennem en række maskiner over hele verden. Den er langsommere end en normal browser, men det er prisen for et privatliv.

16 Sofervise
www.rodeliorodriguez.tk
Dette program kan blokere en applikation. Måske er det din webbrowser, så dine børn ikke kan gå på nettet. Måske er det dit favoritspil, som er låst med en adgangskode. Det kan du gøre med mange filterapps, men nemmest med Sofervise.